Varsta cainelui tau in ani omenesti

15 aprilie 2012

Airedale Terrier


       Airedale Terrier este o rasa ce a fost creata in Marea Britanie la mijlocul secolului XIX-lea, ca ajutor la ferme, unde tinea la distanta sobolani sau vulpi. Aceasta rasa de caini a fost conceputa pentru a asista omul la vanatoarea de vidre, jderi, iepuri, vulpi. Ulterior, gratie curajului, determinarii si calitatilor fizice deosebite, a fost folosita si la vanatoarea de animale mari, cum ar fi mistretii sau chiar ursii. Poate fi folosit cu rezultate bune si in lucrul cu animalele, iar in Marea Britanie este cainele preferat al fortelor de politie.
        Airedale Terriei este un caine de talie inalta, avand corpul compact, robust, cu o musculatura pronuntata. Tinuta este mandra, iar miscarea denota elegantă si fluiditate. Capul este lung si plat, cu ochii mici, de culoare inchisa, atenti si expresivi, avand craniul de aproape aceeasi lungime cu botul. Urechile relativ mici, in forma literei „V”, sunt prinse frontal, in plan cranian superior, cu linia de rasfrangere putin deasupra nivelului capului. Coada are si ea insertia ridicata, la capatul coloanei, este tinuta in mod obisnuit in sus si, ca un standard acceptat (dar nu obligatoriu), se taie (2/3 din lungimea totală). Alura corporala este specifica pentru Terrieri, sugerand forma patrata, cu mentiunea ca Airedale are picioare foarte lungi, care confera impresia de eleganta. Blana este alcatuită din 2 straturi, cel inferior moale si des, iar cel superior aspru si ondulat, fara a fi cret. Culoarea blanii poate varia de la negru, la aramiu, la cenusiu si pana la cafeniu. Normal capul are o culoare mai deschisa de aramiu, iar urechile un pic mai inchisa. De asemenea picioarele, coapsele, coatele si o parte a corpului au si ele nuanta de aramiu. Partile de sus ale corpului, spatele in special au o nuanta de cenusiu.

       Inaltimea la masculi: 56-61 cm                           Inaltimea la femele: 56-58 cm
       Greutatea la masculi: 23-29 kg                          Greutatea la femele: 18-20 kg
       Probleme de sanatate: Se prezinta ca fiind o rasa rezistenta, desi unii terrieri pot avea probleme ca: displazia de sold, dermatitele si diferitele alergii, disfunctiile tiroidiene, torsiunea gastrică si problemele cardiovasculare. In cazul in care Airedale Terrier-ul dumneavoastra are pielea uscata, ar trebui sa fie hranit cu mancare ce contine acizi grasi omega 3 si omega 6.
      Conditii de viata: Airedale Terrieri nu sunt recomandati pentru viata de apartament, intrucat ei sunt foarte activi cand sunt inchisi si vor face tot posibilul pentru a obtine o curte mare, unde se pot desfasura.
      Reactioneaza bine la dresaj, fiind un caine inteligent si cooperant. Este curios din fire, competitiv si voluntar, cu o buna memorie, desi manifesta uneori o incapatanare greu de combatut. Este capabil de rezultate meritorii la concursurile sportive canine, avand o foarte buna dispozitie pentru efort si o indemanare nativa de a depasi obstacolele si de a executa sarituri si salturi.
      Speranta de viata la Airedale Terrier este intre 10 si 12 ani.
      Airedale Terrier se dovedeste un partener foarte bun pentru drumetii si antrenamente sportive, invioreaza atmosfera in familiile cu copii de varste mici si mijlocii si se comporta bine in rol de caine de pază. Calitatile de caine de vanatoare au ramas nestirbite chiar si dupa decenii in care a fost preferat in rol de animal de companie. Instinctele bune, curajul si rezistenta il recomanda ca pe un partener foarte util la vanatoare.

      Daca mai aveti si dumneavoastra sugestii sau sfaturi in legatura cu aceasta rasa, va rog, nu ezitati sa mi le comunicati. Va multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu